#### Page No 95:

#### Question 1:

**Half-Half** If the cats ask you to divide the chapati equally, how will you divide it?

#### Answer:

#### Question 2:

**Half of Half** If two more cats come for food, how will you divide one chapati equally for four cats?

#### Answer:

#### Question 3:

**Half of Many Pieces** Rani got a chocolate. She divided it equally and gave half to her friend Reena. • Circle the portion that Reena got. How many pieces of chocolate are there? _______ How many pieces were left with Rani? _______

#### Answer:

There are 6 pieces of chocolate.

Rani gave half of her chocolate to her friend Reena. Rani was left with the remaining half, that is, 3 pieces.

#### Page No 96:

#### Question 1:

• Draw different shapes using these triangles. One such shape is shown here.

#### Answer:

**Disclaimer:** The answer may vary from student to student, based on his/her observation. The answer provided here is for reference only.

#### Page No 97:

#### Question 1:

In how many different ways can you cut a **rectangle** into half? • Draw 5 different ways.

Can you check if they are equal?

#### Answer:

Yes, they are equal.

#### Question 2:

In how many different ways can you cut a rectangle into four equal parts? Draw 5 different ways.

Can you check if they are equal?

#### Answer:

Yes, they are equal.

#### Page No 98:

#### Question 1:

**Cutting the Cake** Rajni’s father brought a cake. She divided the cake into 4 equal parts — for herself, her brother Raju, her father and her mother.

• Colour each share with different colours. • How much does each get? ________

#### Answer:

- Each of them gets 14of the cake.

#### Question 2:

Mother gave her share of cake to Rajni. Now colour the total part that Rajni will get.

#### Answer:

#### Question 3:

Out of 4 parts Rajni will get _________ parts, which is equal to half of the cake. So she can write it as

4or

12.

#### Answer:

Out of 4 parts Rajni will get __ 2 __ parts, which is equal to half of the cake. So she can write it as

24or

12.

#### Question 4:

Colour the share Raju got.

#### Answer:

#### Question 5:

How much of the cake do Rajni and Raju together get? Colour their total share. Altogether they get 3 parts out of 4, so we can write it as

34.

#### Answer:

Rajni and Raju together get

34of the total cake.

#### Page No 99:

#### Question 1:

One day he wants to eat pumpkin *halwa* (sweet dish). He tries to buy a big pumpkin with only Rs 10. He asks the first pumpkin seller the price of a big pumpkin. First pumpkin-seller—

14of this pumpkin is for Rs 10. • This full pumpkin will cost Rs __________.

#### Answer:

Cost of

14of the pumpkin = Rs 10 ∴ Cost of 1 full pumpkin =

4×Rs 10 = Rs 40 This full pumpkin will cost Rs __40__.

#### Question 2:

Kundu walks to the next seller and looks for a pumpkin of the same size. Kundu — How much of this pumpkin will I get for Rs 10? Second pumpkin-seller — Half. • This full pumpkin will cost Rs _________.

#### Answer:

Cost of

12of the pumpkin = Rs 10 ∴ Cost of the full pumpkin = 2

×Rs 10 = Rs 20 This full pumpkin will cost Rs __20__.

#### Page No 100:

#### Question 1:

**Using a Price List**

Item | Price in Rs (per kg) |

Tomato Potato Onion Carrot Pumpkin | 8 12 10 16 4 |

(a) How much does

12kg of tomatoes cost? (b) Which costs more –

12kg of onions or

14kg of carrots? (c) What is the price of

34kg of potatoes? (d) Keerthi is going for shopping. She has only Rs 20 with her. Can she buy all the things in her shopping list?

(e) Make two questions yourself from the price list. 1. 2.

#### Answer:

(a) Cost of 1 kg tomatoes = Rs 8 ∴ Cost of

12kg tomatoes = Rs 8 ÷ 2 = Rs 4

(b) Cost of 1 kg onions = Rs 10 Cost of 1 kg carrots = Rs 16 ∴ Cost of

12kg onions = Rs 10 ÷ 2 = Rs 5 And, Cost of

14kg carrots = Rs 16 ÷ 4 = Rs 4 The cost of

12kg onions is more than the cost of

14kg carrots.

(c) Cost of 1 kg potatoes = Rs 12 Cost of

14kg carrots = Rs 12 ÷ 4 = Rs 3 ∴ Cost of

34kg potatoes = Rs 3 × 3 = Rs 9

(d) Keerthi has Rs 20. Her shopping list includes

12kg potatoes, 2 kg pumpkins and

14kg carrots. Cost of

12kg potatoes = Rs 12 ÷ 2 = Rs 6 Cost of 2 kg pumpkins = Rs 2

×4 = Rs 8 Cost of

14kg carrots = Rs 16 ÷ 4 = Rs 4 Total cost of all vegetables = Rs 6 + Rs 8 + Rs 4 = Rs 18 Keerthi can purchase all the vegetables in her shopping list, as she has Rs 20.

(e)* *1. How much pumpkin can she buy with the total money? 2. What will be the cost of 2 kg onions? **Disclaimer:** It is highly recommended that the students prepare the sample questions on their own.

#### Page No 101:

#### Question 1:

**Practice Time** What part of the whole is coloured? Write below each shape.

#### Answer:

12

24

#### Question 2:

**Practice Time** Colour that part of the shape which is written below.

#### Answer:

#### Question 3:

* Cut in half* Draw a line which divides these shapes into half.

#### Answer:

#### Page No 102:

#### Question 1:

Colour half the number of shapes as shown here.

#### Answer:

#### Question 2:

Colour

14of these shapes.

#### Answer:

#### Question 3:

Match the coloured part as shown.

#### Answer:

#### Page No 103:

#### Question 1:

**Make the other half**

12of the picture is drawn here. Can you complete the picture by drawing the other half?

#### Answer:

#### Question 2:

This is a quarter of a picture. Can you complete it? How many more quarters will you draw to complete it? ___________

#### Answer:

Three more quarters are required to complete the picture.

#### Question 3:

**Half and Quarter of a Metre** Using your metre scale, cut a string of one metre. • On this string, mark the length

12metre,

14metre and

34metre. • Using your string, draw a line of length

12metre on the floor. How many centimetres long is the line? ___________ Remember, 1 metre = 100 cm So

12metre = ……. cm

14metre = ……. cm

34metre = ……. cm Can you see that when we add

12and

14we get

34?

#### Answer:

1 m = 100 cm Line of

12m on the floor = 100 cm ÷ 2 = 50 cm So, a line of

12m on the floor is 50 cm long.

12m = 100 cm ÷ 2 = 50 cm

14m = 100 cm ÷ 4 = 25 cm

34m = 25 cm × 3 = 75 cm

**Disclaimer:** Students are advised to do the activity by themselves.

#### Page No 104:

#### Question 1:

**Sharing Milk** This bottle is full of milk and it holds one litre. The milk is put into 4 other bottles so that each bottle has

14litre of milk. • Shade the bottles to show the level of milk in each.

Remember, 1 litre = 1000 millilitres • How many millilitres of milk does each bottle have? _________

#### Answer:

- 1 litre = 1000 millilitres

Each bottle contains

14litre of milk. Thus, Quantity of milk in each bottle = 1000 mL ÷ 4 = 250 mL Thus, each bottle contains 250 mL milk.

#### Question 2:

**Sharing Milk** Shan poured 1 litre of milk into two bottles so that the first bottle holds

34litre and the other holds

14litre.

• Shade the level of milk in each bottle. • How many millilitres of milk does each bottle hold?

#### Answer:

- 1 litre = 1000 millilitres

One of the bottle holds

14L milk. Thus, Quantity of milk = 1000 mL ÷ 4 = 250 mL Another bottle holds

34L milk. Thus, Quantity of milk = 250 mL × 3 = 750 mL

#### Page No 105:

#### Question 1:

**Balance the Weight**

• Choose from the weights above to make the two pans equal. In how many ways can you do it? (a) Draw the weights in the empty pan. Remember, 1kg = 1000 g

#### Answer:

We know 1 kg = 1000 g Thus, 2 kg = 2

×1000 g = 2000 g Following are the different ways in which we can make the two weights equal. 1) 1 kg + 500 g + 500 g = 2000 g 2) 1 kg + 500 g + 250 g + 250 g = 2000 g 3) 1 kg + 500 g + 250 g + 200 g + 50 g = 2000 g 4) 1 kg + 500 g + 200 g + 200 g + 100 g = 2000 g 5) 1 kg + 250 g + 250 g + 250 g + 200 g + 50 g = 2000 g We can make five different combinations to get 2 kg weight.

**Disclaimer:** The answer may vary from student to student. The answer provided here is for reference only.

#### Question 2:

**Balance the Weight** In how many different ways can you balance this weight of

34kg? (1) ………………… (2) ………………… (3) …………………

#### Answer:

We know 1 kg = 1000 g

Thus,

14kg =

1000÷4=250 g 34kg =

250 g×3=750 gFollowing are the different ways in which we can balance the weight of

34kg: 1) 500 g + 200 g + 50 g = 750 g

2) 250 g + 250 g + 250 g = 750 g

3) 250 g + 250 g + 200 g + 50 g = 750 g

#### Page No 106:

#### Question 1:

**Practice Time** • There are 60 mangoes.

12of them are ripe. How many mangoes are ripe? • There are 32 children.

12of them are girls. How many children are boys? • There are 20 stars. A quarter of them are red. How many stars are red? How many are not red? • Ravi wants a pencil. It costs Rs 2. He gives a one-rupee coin, one half-rupee coin and one quarter-rupee coin. Is it enough?

#### Answer:

- Total mangoes = 60

12of them are ripe. Number of ripe mangoes = 60 ÷ 2 = 30 30 out of 60 mangoes are ripe.

- Total children = 32

12of them are girls. So,

12of them are boys. Number of boys = 32 ÷ 2 = 16 16 out of 32 children are boys.

- Total stars = 20

Quarter of them are red, which means

14of them are red. Number of stars that are red = 20 ÷ 4 = 5 5 out of 20 stars are red. Number of stars that are not red = 20 − 5 = 15

- Cost of a pencil = Rs 2

Money given by Ravi = Rs (1 + 0.50 + 0.25) = Rs 1.75 But, the pencil is for Rs 2. Money required = Rs (2.00 − 1.75) = Rs 0.25 Ravi did not give enough money to buy the pencil. Rs 0.25 more is required to buy the pencil.

## No Comments