Lesson Archives

  1. xi fi fi xi 10 4 40 40 160 30 24 720 20 480 50 28 1400 0 0 70 16 1120 20 320 90 8 720 40 320 80 4000 1280 Question 7: Find the mean deviation about the median for the data. xi 5 7 9 10 12 15 fi 8 6 2 […]
  2. Page No 324: Question 1: Which of the following sentences are statements? Give reasons for your answer. (i) There are 35 days in a month. (ii) Mathematics is difficult. (iii) The sum of 5 and 7 is greater than 10. (iv) The square of a number is an even number. (v) The sides of a […]
  3. Page No 301: Question 1: Evaluate the Given limit: Answer: Question 2: Evaluate the Given limit: Answer: Question 3: Evaluate the Given limit: Answer: Question 4: Evaluate the Given limit: Answer: Question 5: Evaluate the Given limit: Answer: Question 6: Evaluate the Given limit: Answer: Put x + 1 = y so that y → […]
  4. Page No 271: Question 1: A point is on the x-axis. What are its y-coordinates and z-coordinates? Answer: If a point is on the x-axis, then its y-coordinates and z-coordinates are zero. Question 2: A point is in the XZ-plane. What can you say about its y-coordinate? Answer: If a point is in the XZ plane, then its y-coordinate is zero. Question 3: […]
  5. Page No 241: Question 1: Find the equation of the circle with centre (0, 2) and radius 2 Answer: The equation of a circle with centre (h, k) and radius r is given as (x­ – h)2 + (y ­– k)2 = r2 It is given that centre (h, k) = (0, 2) and radius (r) = 2. Therefore, the equation of the circle is (x – […]
  6. Page No 211: Question 1: Draw a quadrilateral in the Cartesian plane, whose vertices are (–4, 5), (0, 7), (5, –5) and (–4, –2). Also, find its area. Answer: Let ABCD be the given quadrilateral with vertices A (–4, 5), B (0, 7), C (5, –5), and D (–4, –2). Then, by plotting A, B, […]
  7. Page No 180: Question 1: Write the first five terms of the sequences whose nth term is  Answer: Substituting n = 1, 2, 3, 4, and 5, we obtain Therefore, the required terms are 3, 8, 15, 24, and 35. Question 2: Write the first five terms of the sequences whose nth term is  Answer: Substituting n = 1, 2, 3, […]
  8. Page No 166: Question 1: Expand the expression (1– 2x)5 Answer: By using Binomial Theorem, the expression (1– 2x)5 can be expanded as Question 2: Expand the expression Answer: By using Binomial Theorem, the expression  can be expanded as Question 3: Expand the expression (2x – 3)6 Answer: By using Binomial Theorem, the expression (2x – 3)6 can be expanded […]
  9. Page No 138: Question 1: How many 3-digit numbers can be formed from the digits 1, 2, 3, 4 and 5 assuming that (i) repetition of the digits is allowed? (ii) repetition of the digits is not allowed? Answer: (i) There will be as many ways as there are ways of filling 3 vacant places […]
  10. Page No 122: Question 1: Solve 24x < 100, when (i) x is a natural number (ii) x is an integer Answer: The given inequality is 24x < 100. (i) It is evident that 1, 2, 3, and 4 are the only natural numbers less than. Thus, when x is a natural number, the solutions of the given inequality are 1, 2, 3, […]