Lesson Archives

  1. Page No 84: Question 1: Explain market equilibrium. Answer: Market equilibrium is defined as the state of rest that is determined by the rational objectives of the consumers and the producers (i.e. maximisation of satisfaction and profit respectively). It is a state where the aggregate quantity that all the firms want to sell are purchased […]
  2. Page No 66: Question 1: What are the characteristics of a perfectly competitive market? Answer: Perfect Competition This type of market structure refers to the market that consists of a large number of buyers and also a large number of sellers. No individual seller is able to influence the price of an existing product in […]
  3. Page No 49: Question 1: Explain the concept of a production function. Answer: The production function of a firm depicts the relationship between the inputs used in the production process and the final output. It specifies how many units of different inputs are needed in order to produce the maximum possible output. Production function is […]
  4. Page No 34: Question 1: What do you mean by the budget set of a consumer? Answer: It refers to the set of consumption bundles that are available to or affordable by the consumer; while being aware of his/her income-level and the existing market prices. Question 2: What is a budget line? Answer: A budget […]
  5. Page No 7: Question 1: Discuss the central problems of an economy. Answer: Every economy faces three central problems due to scarce availability of resources. This scarcity challenges the best possible usage of these available resources to fulfil the unlimited demands. The three central problems of an economy are as follows: What to produce and […]
  6. Page No 286: Question 1: What are the various constituents of domestic sewage? Discuss the effects of sewage discharge on a river. Answer: Domestic sewage is the waste originating from the kitchen, toilet, laundry, and other sources. It contains impurities such as suspended solid (sand, salt, clay), colloidal material (fecal matter, bacteria, plastic and cloth […]
  7. Page No 268: Question 1: Name the three important components of biodiversity. Answer: Biodiversity is the variety of living forms present in various ecosystems. It includes variability among life forms from all sources including land, air, and water. Three important components of biodiversity are: (a) Genetic diversity (b) Species diversity (c) Ecosystem diversity Question 2: How do ecologists […]
  8. Page No 256: Question 1: Fill in the blanks. (a) Plants are called as_________ because they fix carbon dioxide. (b) In an ecosystem dominated by trees, the pyramid (of numbers) is _________ type. (c) In aquatic ecosystems, the limiting factor for the productivity is _________. (d) Common detritivores in our ecosystem are_________. (e) The major reservoir of carbon on earth […]
  9. Page No 239: Question 1: How is diapause different from hibernation? Answer: Diapause is a stage of suspended development to cope with unfavourable conditions. Many species of Zooplankton and insects exhibit diapause to tide over adverse climatic conditions during their development. Hibernation or winter sleep is a resting stage where in animals escape winters (cold) […]
  10. Page No 215: Question 1: Crystals of Bt toxin produced by some bacteria do not kill the bacteria themselves because − (a) bacteria are resistant to the toxin (b) toxin is immature: (c) toxin is inactive: (d) bacteria encloses toxin in a special sac. Answer: toxin is inactive: In bacteria, the toxin is present in an inactive form, called […]