Lesson Archives

  1. Page No 7: Question 1: Use Euclid’s division algorithm to find the HCF of: Answer: (i) 135 and 225 Since 225 > 135, we apply the division lemma to 225 and 135 to obtain 225 = 135 × 1 + 90 Since remainder 90 ≠ 0, we apply the division lemma to 135 and 90 […]
  2. Page No 118: Question 1: An index number which accounts for the relative importance of the items is known as (i) weighted index (ii) simple aggregative index (iii) simple average of relatives Answer: An index number which accounts for the relative importance of the items is known as weighted index An index number in which […]
  3. Page No 104: Question 1: The unit of correlation coefficient between height in feet and weight in kgs is (i) kg/feet (ii) percentage (iii) non-existent Answer: As there is non-existent of correlation between the height in feet and weight in kilograms, so the unit of correlation between the two is zero. Question 2: The range […]
  4. Page No 89: Question 1: A measure of dispersion is a good supplement to the central value in understanding a frequency distribution. Comment. Answer: The study of the averages is only one sided distribution story. In order to understand the frequency distribution fully, it is essential to study the variability of the observations. The average […]
  5. Page No 71: Question 1: Which average would be suitable in the following cases? (i) Average size of readymade garments. (ii) Average intelligence of students in a class. (iii) Average production in a factory per shift. (iv) Average wage in an industrial concern. (v) When the sum of absolute deviations from average is least. (vi) […]
  6. Page No 56: Question 1: Bar diagram is a (i) one-dimensional diagram (ii) two-dimensional diagram (iii) diagram with no dimension (iv) none of the above Answer: Bar diagrams are One-dimensional diagrams. These are represented on a plane of two axis and depicts the relationship between the two variables (plotted on the either axis) in form […]
  7. Page No 38: Question 1(i): The class midpoint is equal to: (a) The average of the upper class limit and the lower class limit. (b) The product of upper class limit and the lower class limit. (c) The ratio of the upper class limit and the lower class limit. (d) None of the above. Answer: […]
  8. Page No 20: Question 1(i): Which of the following is the most important when you buy a new dress? Answer: Which of the following is the most important when you buy a new dress? Colour Brand Price Size Page No 21: Question 1(ii): How often do you use computers? Answer: How often do you use […]
  9. Page No 341: Question 1: Define the following: (a) Exocrine gland (b) Endocrine gland (c) Hormone Answer: (a) Exocrine glands: Glands that discharge secretions into ducts are known as exocrine glands. Sebaceous gland in the skin, salivary gland in the buccal cavity, etc. are examples of exocrine glands. (b) Endocrine glands: Glands that do not […]
  10. Page No 328: Question 1: Briefly describe the structure of the following: Brain (b) Eye (c) Ear Answer: (A) Brain: Brain is the main coordinating centre of the body. It is a part of nervous system that controls and monitors every organ of the body. It is well protected by cranial meninges that are made […]